top of page

Поради парам

Обновлено: 21 мая 2020 г.

Психологічні поради для пар, які знаходяться на самоізоляції, як попередити конфлікти

В Україні триває загальнонаціональний карантин з метою нерозповсюдження коронавіруса.


Багато пар стали, м'яко кажучи, відчувати себе як ув’язнені, а, отже, деякі звертаються до психологів за рекомендаціями, а деякі стараються читати рекомендації, щоб зберегти сім’ю та нервові клітини.


Карантин вносить свої корективи у відносини пар. Сьогодні спробуємо виробити загальні правила взаємовідносин в самоізоляції - як не "вбити" один одного і, що більш імовірно, щоб не «вбити» відносини.


Хочу наголосити: в цьому матеріалі я буду говорити про здорові партнерські відносини взагалі, і про способи взаємодіяти в одному замкнутому просторі довгий час.


Якщо до карантину у вас були глибинні проблеми в стосунках, то вам краще звернутися чи до психологічної підтримки через наш проект Ми Разом Вдома, чи до будь-якої іншої індивідуальної професійної психологічної підтримки.


Отже, почнемо з головного - розмовляти. Пам’ятаєте, ми про це говорили в попередньому відео щодо дітей. Але це не менш важливо і для дорослих. Напруга і зриви виникають від скупчення невисловлених невдоволень і претензій. Це взагалі має бути традицією будь-якої сім'ї - говорити.

По-перше та найважливіше - це контролювати свої емоції.


Наприклад, якщо ви відчуваєте непереборний прилив агресії - вам допоможуть фізичні вправи, присідання, віджимання і все, що стосується фізичної активності. До речі, до цього можна віднести і прибирання. Якщо ж у вас є діти - активність вам забезпечена! З ними просто неможливо залишатися статичними. Можна битися подушками, грати в будь-які настільні ігри.


Пам'ятайте: агресія породжує агресію в геометричній прогресії. Це означає, що якщо ви перейдете на підвищені тони або грубості, то ваш "опонент" поверне вам вже вдвічі більшу образу. Це може закінчитися тільки сваркою або зовнішнім втручанням (пам'ятаємо про карантин і розуміємо: в нашій ситуації це закінчиться тільки сваркою).


По-друге, якщо у вас все-таки назріває конфлікт, ви розумієте, що емоції можуть ось-ось «вибухнути» використовуйте в реченнях спосіб «я-повідомлення». Тобто, фокус вашої уваги повинен бути виключно на власних почуттях і їх вимові.


Наприклад,

«Мене дуже засмучує те, що посуд просто складається в мийці, мене б дуже підтримала твоя допомога в цьому»


«Будь ласка, підтримай мене, я хочу ввечері сходити з тобою до «домашнього кінотеатру», а для цього мені треба зробити роботу в тиші та не відволікаючись»


«Я вже досить втомилася від цієї ізоляції, хочу попросити тебе, давай вигадаємо щось романтичне один для одного, мені не вистачає подібних емоцій»


Використання «я-повідомлень» допоможе уникнути докорів та довести ситуацію до некотрольованого конфлікту, не тільки під час карантину, а й в подальшому житті.


По-третє, складаємо план дня.


У вас повинен бути план дня, який ви складете разом, враховуючи потреби кожного члена сім’ї, що допоможе вам не порушувати особистий простір один одного.


План дня ви повинні написати разом, погодивши один з одним. Врахуйте роботу, час для себе, хобі, час з дитиною і все-все-все, з чого складається ваш день, щоб всім було зручно, на всі вистачило часу та всі були задоволені.

Не можу не зазначити окремо, що особливо важливо давати простір і особистий час молодим матусям. Подумайте та розпишіть розпорядок дня с урахуванням того, що можливо зробити, щоб дати трішки більше особистого часу молодій мамі, аніж зазвичай це могло б бути, щоб підтримати її та допомогти.


План прийміть спільно, дайте йому зручну і потішну для вас обох форму - плакат зі стікерами, гугл-документ (якщо ви сторонники сучасних напрямків) або просто список на холодильнику. Вам повинно це подобатися.


Повертайтеся до нього, якщо буде непросто.

Тим самим, ви не будете порушувати особистий простір один одного.


За проведеними опитуваннями, відсутність особистого простору - є першим пунктом, який зараз спричиняє конфлікти та розлучення.


По-четверте,

Раз ви все одно вже вдома - можна спробувати розкрити власні таланти, захоплення, до яких все ніяк не доходили руки.


Ви можете влаштувати вдома «МастерШеф» з наявних продуктів, та взагалі - будь що з того, що спаде вам на думку. Доречі, будь-яке спільне починання можно перевести як традицію після карантинних обмежень, наприклад, кожної суботи.


По-п’яте, не забуваємо про романтику.


Що вам заважає запросити один одного на романтичну вечерю при свічках? Зробіть макіяж, надягніть сукню, чоловіки одягніть сорочку та кроватку, приготуйте щось особливе, або просто зробіть сімейне чаювання при свічках.


А якщо у вас є діти, то тут безмежність для ваших ідей. Наприклад діти можуть бути офіціантами чи навпаки. Це може бути уявна вечеря, наприклад, в колі відомих особистостей - де кожен буде грати себе ж в майбутньому, коли вже досягне своїх мрій. Тільки уявіть, який позитивний відбиток це залишить на світосприйнятті, на розумінні себе як особистості формуванні сімейних цінностей в майбутньому.

Творчий підхід - це саме те, що вам допоможе організувати незабутні сімейні вечори.


Також важливо, хвалити свого партнера навіть за незначні прояви турботи. Так, в звичайному ритмі життя ці речі здаються нам самі по собі зрозумілими, проте в період карантину це не так . Говоріть один одному слова любові, дякуйте, запитуйте про відчуття, емоції, і взагалі, чим більше позитивних емоцій, приємних моментів у вас буде кожного дня, тим більше шансів на відсутність напруженості та конфліктів.


В завершенні, ви повинні зрозуміти, що це все потрібно і важливо для ваших гармонійних стосунків.


Людина не робот. Наша психіка - не програмне забезпечення. Для адаптації нам потрібен час і системність.


Пам'ятайте, для успіху ви обидва - ви і ваш партнер - повинні прийняти правила гри. Ви обоє повинні зрозуміти, що вам це потрібно і важливо. Ви обоє повинні брати участь в розробці зручного для вас плану. І ви обидва повинні прийняти і відчути абсолютно всі його пункти.

Карантин - час перегляду і зміцнення стосунків і цінностей. Любіть. Будьте разом, якщо це дійсно потрібно вам обом.




Найважливіше в перебуванні разом на карантині та взагалі у відносинах - станьте один для одного справжнім океаном невичерпної любові та підтримки.

43 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page